Bölümümüz öğretim elemanı Arş.Gör. Elifnur Düzsöz’ün “Kaos İçerisinde Düzen Arayışı: Kaddafi Dönemi ve Sonrası Libya” başlıklı makalesi Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi’nde yayımlanmıştır. Makalenin tam metnine bu bağlantıyı tıklayarak erişebilirsiniz.

Düzsöz, E. (2021). Kaos İçerisinde Düzen Arayışı: Kaddafi Dönemi ve Sonrası Libya. Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi. 9(2). 295-330. (Ulusal Hakemli)

Özet: Libya jeopolitik konumu dolayısıyla tarih boyunca stratejik öneme sahip olmuş, ülkede bulunan zengin yer altı kaynakları ve geçmişten gelen kültürel miras bölgeyi çeşitli güç unsurlarının saldırılarına açık hâle getirmiştir. 1969 yılında görevi kansız bir darbe ile devralan Muammer Kaddafi, Libya’da kurduğu sert otoriteyle Batı Afrika ve Orta Doğu’yu tesiri altına alan Arap Baharı’nın etkisini gösterdiği 2011 yılına dek mutlakiyetini sürdürmeyi ve iktidarda kalmayı başarmıştır. 2011 yılına gelindiğinde ise ekonomik gerekçeler, demokrasi istenci ve değişim arzusuyla ayaklanan halk NATO desteğini de arkasına alarak Kaddafi’nin düşmesini sağlamış, kimilerince saygın bir baba kimilerince de ezeli bir diktatör olarak görülen Libya lideri linç edilerek hayatını kaybetmiştir. Bununla birlikte Kaddafi’nin düşüşü Libya adına huzurun ve demokrasinin değil kaosun ve istikrarsızlığın başlangıcı olmuştur. 2011 yılından günümüze Libya’da iç karışıklıklar ve dış güçlerin çıkar sağlamak adına giriştikleri savaşım dinmemiş, ülke farklı siyasal ve etnik kökenli gruplarca parçalanarak yönetilmiştir. Libya’nın zenginliklerinden faydalanma ve yeni kurulacak düzende yer edinebilmek adına birçok aktör ülkedeki çatışmalara dahil olmuş ve safların şekillenmeye başlamasıyla birlikte içerisinden çıkılması güç, kompleks bir mücadele sahası oluşmuştur. Bu çalışmanın amacı günümüzde Libya ve Doğu Akdeniz’de yaşanan çatışmaları ve bu çatışmalara dahil olan ülkelerin çıkarlarını daha iyi anlayabilmek adına; Kaddafi’nin iktidarda kaldığı dönem, düşüş süreci ve sonrasında yaşanan gelişmeleri çözümlemektir.

31 July 2021, Saturday 52 kez görüntülendi