Bölümümüz Dr.Öğr. Üyesi Şahin Eray Kırdım ve Arş.Gör. Atahan Demirkol’un Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde “Türk Göç Hukukunu TWAIL Üzerinden Değerlendirmek: Dünya Beş’ten Ne Kadar Büyük?” başlıklı makalesi yayımlanmıştır. Makalenin tam metnine bu bağlantıyı tıklayarak erişebilirsiniz.

Kırdım, Ş. E. ve A. Demirkol. (2021). Türk Göç Hukukunu TWAIL Üzerinden Değerlendirmek: Dünya Beş’ten Ne Kadar Büyük?. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 18(2). 1577-1613. (ULAKBİM TR Dizin)

Özet: Bu çalışma, Türkiye’nin göç hukukunu Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları (Third World Approaches to International Law – TWAIL) temel argümanları üzerinden değerlendirmekte ve dış politikasında benimsediği Üçüncü Dünyacı söylemin ulusal göç hukukunda bir karşılığı olup olmadığını incelemektedir. Uluslararası hukukun eleştirel yaklaşımlarından biri olan TWAIL, bugün Üçüncü Dünya’nın dezavantajına olan sömürgeci uluslararası sistemin yaratılmasında Avrupa merkezli uluslararası hukukun bir araç olarak kullanıldığını ileri sürmektedir. TWAIL literatüründe üzerinde durulan konulardan birisi de uluslararası göç hukuku sisteminin Birinci Dünya’nın girişimleri ile Üçüncü Dünya halkları aleyhine kurulmuş olmasıdır. Birinci Dünya ve Üçüncü Dünya arasında bir bağlantı noktası olarak göç hareketlerinin merkezinde bulunan Türkiye, uluslararası göç hukukunun önemli bir aktörü olmakla TWAIL’in de inceleme alanına girmektedir. Birinci bölümde, TWAIL’in temel varsayımları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde uluslararası göç hukuku ana hatlarıyla ve yine TWAIL perspektifinden ele alındıktan sonra, üçüncü bölümde Türk göç hukuku incelenmiştir. Çalışmada, Türkiye’nin göç hukukunda özellikle Geri Kabul Anlaşması ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gibi düzenlemelerle Üçüncü Dünyacı yaklaşımdan uzaklaştığı ve dış politikasında TWAIL ile örtüşen söylemleri göç hukukuna yansıtamadığı ileri sürülmektedir.

26 October 2021, Tuesday 47 kez görüntülendi