Bölümümüz öğretim üyesi Dr.Öğr. Üyesi Şahin Eray Kırdım’ın “Uluslararası Örgütlenmenin Gelişimine Retrospektif Bir Bakış: On Dokuzuncu Yüzyılın Alametifarikası” başlıklı makalesi Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanmıştır. Makalenin tam metnine bu bağlantıyı tıklayarak erişebilirsiniz.

Kırdım, Ş. E. (2021). Uluslararası Örgütlenmenin Gelişimine Retrospektif Bir Bakış: On Dokuzuncu Yüzyılın Alametifarikası. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 46. 451-466. (ULAKBİM TR Dizin)

Özet: On dokuzuncu yüzyılda küreselleşmenin hız kazanması, uluslararası ilişkilerdeki aktör sayısını arttırırken, bu aktörler arasındaki ilişki biçimlerini de derinden etkilemiştir. Bu yüzyılda, tek aktörlü ve devlet merkezli sisteme uluslararası örgütler de kurumsal yapılarıyla kalıcı şekilde dahil olmuş ve Westphalia Barışı’ndan itibaren olgunlaşmakta olan sisteme önemli girdiler sağlamaya başlamışlardır. Bu çalışma, daimî uluslararası örgütlerin ortaya çıkışı için neden yüzlerce yıl beklenildiğini açıklamaktadır. Bu amaç için, önce modern ulus-devletin ve uluslararası ilişkiler sisteminin gelişim süreci XVI. yüzyıldan itibaren ele alınmış, daimî uluslararası kuruluşlarının gelişiminde önemli rol oynayan ve 1815 Viyana Kongresi ile başladığı kabul edilen kongreler sistemi ve bunun uluslararası örgütlerin gelişimine katkıları üzerinde durulmuş, modern uluslararası örgütler ve bunların ortaya çıkış nedenleri detaylı şekilde ele alınırken, nihayet bu örgütlerin neden esas olarak XIX. yüzyıl ürünü oldukları açıklanmıştır. Çalışma bu durumu maddi (ihtiyaca yönelik), düşünsel, stratejik ve sistemsel faktörler ile açıklamakta ve bu faktörler nedeniyle XIX. yüzyılın uluslararası örgütlerin sihirli yüzyılı olduğunu ileri sürmektedir.

02 Eylül 2021, Perşembe 37 kez görüntülendi